Скандалът с Неймар и отражението му в световния футбол

Футболът е един от най-популярните и обичани спортове в света. Най-способните футболисти винаги са се радвали на обичта на милиони фенове, а лицата им украсяват хиляди рекламни кампании за колосални суми пари. Отрицателните страни на известността рядко са повече от положителните, но те няма как да се подминат. Една от тях е публичното достояние на всякакви подробности от живота на известните. Всяко събитие около футболните звезди придобива голяма гласност и става обект на обсъждане. С още по-голяма сила това се отнася за обстоятелства, свързани с работата им, които възникват на терена. Тогава е нормално събитията около известен футболист да повлияят редица други събития в световния футбол. Една от звездите, които имат доста опит в подобни ситуации, е бразилската звезда Неймар.

На двадесет и пет годишна възраст, Неймар да Силва Сантос Жуниор вече е успял
да изгради бляскава кариера и да си спечели славата на “ третия най-резултатен бразилец след Пеле и Роналдо “. Започнал кариерата си в бразилския “ Сантош„, през 2010 г. той дебютира в бразилския национален отбор през 2013г.е купен от Ч Барселона „. Това е най-значимият отбор за кариерата на Неймар, до този момент. Преминаването му в “ Барса“ е свързано със скандал, който повлиява управлението на футболния клуб, а през тази година последваха други събития, които предизвикаха нова вълна на ожесточени обсъждания. В крайна сметка, Неймар напусна “ Барселона “ и от няколко дни е във френския “ Пари Сен Жермен „, който го откупува за сумата от 222 млн. долара. За момента, младият бразилец официално е най-скъпият футболист в света.

 

Началото на явлението “ Неймар  “

 

Кариерата на Неймар е белязана от няколко скандала, които пряко повлияват събития на световната футболна сцена. Големият му талант може би е прекият виновник за някои от тези ситуации. Още по време на играта си в “ Сантош „, Неймар се доказва като отличен футболист и английският “ Челси “ изявява желание да го откупи за сумата от 25 млн. паунда. Ръководството на отбора осуети този трансфер, за жалост на бразилеца, чиято най- голяма мечта, по негови думи, е “ да отида в Англия и да стана звезда от световна величина “. Според редица източници, самият Пеле лично е поговорил с талантливия младеж, съветвайки го, че за плановете му има достатъчно време и, че е важно първо да се докаже като играч на родна земя. След като “ Сантош “ отхвърля офертата на “ Челси „, последва грандиозен скандал на Неймар с треньора на отбора, Доривал Жуниор, заради тактическа подробност по време на мач. Жуниор, който извади бразилеца от игра за известно време, въпреки извиненията му, впоследствие е уволнен от ръководството на клуба. Самият Неймар заявява, че спречкването между двамата няма нищо общо с уволнението на треньора, но събитието придобива голям отзвук и се срещат най- разнообразни коментари, свързани с него. Имаше и интересни залози предложени от топ букмейкърите за България по темата с трансфера на Неймар, например предлагаха атрактивни коефициенти за стойността на трансфера.

Неймар и Барса

 

Трансфера на бразилският талант в “ Барселона „, през 2013 г, . причини нови вълнения и предизвика оставката на президента на клуба, Сандро Росел. Росел беше обвинен в присвояване на пари, след като “ Сантош “ заплатил за Неймар 95 млн. евро, а всъщност постъпилите в клуба пари са 57 млн. евро. Скандалът е наистина колосален и, естествено, допълнително става мишена на на множество съмнителни коментари и предположения. Според някои от тях, Сандро Росел е подал оставката си заради поредица от смъртни заплахи. Каквато и да е истината, Росел напусна с достойните думи: “ Не искам обвиненията към мен да вредят на имиджа на Барса. “. Мястото му беше заето от Хосеп Мария Бартомеу, а самият Неймар прекара в отбора четири години, като само преди броени дни премина в “ Пари Сен Жермен „. Буйният му нрав отново му създава редица разправии със съотборници, които сякаш са се превърнали в патент на талантливия бразилец.

Раздялата

 

В средата на тази година се оформя и идеята на Неймар да напусне “ Барселона „, за да премине в редиците на “ Пари Сен Жермен „. Като причини за това решение се изтъкват редица предположения, но фактът е, че събитията около трансфера нашумяха и придобиха огромна гласност. Всъщност, именно преминаването в “ Пари Сен Жермен “ спечели на Неймар славата на най-скъп футболист в света. Френският отбор плати освобождаващата му клауза от 222 млн. долара на “ Барселона “ и младият талант вече е в “ Пари Сен Жермен „. Трансферът обаче, както и всички събития около Неймар, не премина гладко. Последваха редица взаимни обвинения между футболният клуб и играча като, в крайна сметка, бразилецът не получи 26 млн. евро, според клаузата за “ бонус лоялност “ в договора, която е идея на бащата и личен агент на Неймар. Съгласно тази клауза, ако на 31.07. 2017 г. Неймар играе в “ Барселона „, трябва да получи бонус от 26 млн. Ръководството на “ Барселона “ категорично отказва да изплати сумата на футболиста, тъй като той е напуснал отбора по-рано от посочената в договора дата. Последвалите вълнения отново получават широка гласност, а резултатът е конфликт между семейство Неймар и управата на “ Барса „. Той обаче не повлиява на футболиста, който прави блестящ дeбют в “ Пари Сен Жермен „. Според думите на Неймар, той се чувства прекрасно в отбора и смята, че съотборниците му са професионалисти, с които се играе с лекота.

Талантът носи много позитивни, но и редица негативни страни. При всички положения обаче, не може да остане незабелязан. Неймар притежава безспорен талант, който му позволява да предявява претенции и изисквания към доказани авторитети във футбола. За крехката си възраст, той е успял да се докаже на световната футболна сцена и да изгради невероятна кариера. В съчетание с избухливия му и конфликтен характер, това го поставя неизменно под светлините на прожекторите.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*